Home Startpagina Informatie Pups-Dekberichten Links Fotogalerij Helma's Trimsalon Lokatie
 

Kammen en borstelen:
Het belangrijkste deel van de vachtverzorging is voor de baas(bazin) het dagelijks kammen en borstelen. Dat dit moeilijker is dan men denkt bewijzen de verklitte honden die in de trimsalon komen. Het is verstandig om een pup van het begin af aan te wennen aan dit "ritueel". Ook hier geldt: Jong geleerd is oud gedaan. Nietwaar?
In de eerste plaats dient de vacht met een vrij grove kam doorgewerkt te worden. Door onderaan te beginnen en het haar in laagjes vanaf de huid door te kammen, wordt het beste resultaat bereikt. Ook de binnenkant van de benen, oksels en buik moeten hierbij niet vergeten worden. Hierna wordt de hond met de kromme pennenborstel in model geborsteld. Door het dagelijks kammen en borstelen zal het niet of nauwelijks nodig zijn de honden te wassen. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn (elke hond houdt van een "welriekende" rolpartij), gebruik dan een hondenshampoo. De zuurgraad van de hondenhuid is een heel andere dan die van de mens en hondenshampoos zijn hier speciaal voor ontwikkeld.                              
                                                      
Plukken:
Het plukken houdt in dat het dode haar met wortel en al uit de huid getrokken wordt. Gebeurt dit niet dan zal de vacht verstikken omdat in het haarzakje geen of te weinig plaats is voor een gezonde nieuwe haar.
 vr het plukken                       n het plukken
 
Wanneer het plukken op een deskundige wijze gedaan wordt zal het een hond geen pijn doen. Tevens wordt de vacht in het juiste model en op de goede lengte gehouden. In principe is de vacht tweemaal per jaar "trimrijp". Op dat moment kan de gehele bovenvacht uitgeplukt worden en loopt de hond in zijn ondervacht. Is de ondervacht erg dun of in het geheel niet aanwezig dan zal het resultaat er wat "varkentjes-achtig" uitzien. Ook het verloop naar de langer behaarde delen wordt in dit geval niet mooi. Daarom is het mooier, prettiger en beter om de hond minimaal 4x per jaar te laten plukken. Op deze wijze wordt iedere keer een halve vacht verwijderd en heeft zich hieronder al een nieuwe harde laag gevormd. De hond blijft nu aan de rasstandaard beantwoorden met een strak jasje aan.
vr het plukken                       n het plukken

Zachte vachten: helaas zijn er steeds meer Westies die niet langer een rechte harde, maar een zachte krullige haardos hebben. De volbehaarde gezichtjes zien er aantrekkelijk uit, maar deze vachten vragen veel meer onderhoud van eigenaar en trimmer. Vier maal per jaar trimmen is voor deze honden vaak niet voldoende. Zij zullen veelal zes maal per jaar in model gezet moeten worden. Ook het borstelen van de zachte huid is moeilijker omdat het gemakkelijker klit.
Bovenstaande geldt eigenlijk voor alle plukhonden. 


 

Voor afspraken:  bel na de middag.

Helma Schlipper
Veldm. Montgomeryhof 58
5881 ER Panningen
tel.: (077)3076637

 Home Startpagina Informatie Pups-Dekberichten Links Fotogalerij Helma's Trimsalon Lokatie